This website will shut down on 31 December 2021!

Invigning av Fabriken på Stapelbädden

Den 31 mars invigs närmare 2000 kvm ”möjlighetsyta” i Stapelbädden. I historiska och helt nyrenoverade lokaler öppnar en arena där människor kan mötas i en kreativ miljö för att utföra experimenterande och gränsöverskridande projekt med fokus på kultur och innovation. I Stapelbädden finns bland annat experimentlabbet Fabriken, som drivs och utvecklas av Medea på Malmö högskola i samarbete med föreningen Stapeln och företaget 1scale1. Den 2 april hålls öppet hus för allmänheten, med bland annat en möbelbyggarworkshop, cykelverkstad och idétävling.

Stapelbädden – en historisk plats
Stapelbädden har tidigare använts till att sjösätta båtar i den gamla varvsindustrin. Det är Malmös enda bevarade stapelbädd och lokalerna stod helt oanvända från slutet av 70-talet ända fram till 2006. Då började lokalerna av användas igen, men den här gången som en plattform för att samla människor till projekt som uppmanar till nya idéer, experiment och samarbete. Med de nyrenoverade lokalerna kommer möjligheterna bli ännu större att skapa en plattform för kreativa, konstnärliga och entreprenöriella experiment. Här kan nya idéer, produkter, samarbeten och projekt födas och utvecklas i ett nyskapande format.

Fabriken – ett experimentlabb
En av verksamheterna i Stapelbädden är experimentlabbet Fabriken, där människor kan skapa, bygga, hacka program, göra kläder, använda verktyg och maskiner. Det kan handla om att jobba med material som kod, film, textil, cyklar, robotar, smycken eller datorer. Vad som helst som kan byggas upp, ut eller om, förbättras och utvecklas. Stapelbädden har platsen, verktygen, kompetensen och maskinerna för att användarna ska kunna förverkliga sina idéer.

– I Malmö är vi bra på både mjuk- och hårdvara. Vi har dessutom redan en stark hackercommunity och ska bygga vidare på det, menar Måns Adler, Medeas Labbkoordinator för Fabriken. På ett sätt handlar det om att delvis sluta cirkeln, att gå tillbaka det som Malmö en gång i tiden var känt för, nämligen industri och produktion. Men nu är det inte massproduktion, utan småskalig och behovsstyrd produktion som gäller, säger Måns Adler.

Fabriken är Medeas tredje Living Lab, och det drivs och utvecklas i samarbete med föreningen Stapelbädden och företaget 1scale1. Living Lab-metoden är en viktig motor för användardriven innovation genom att just erbjuda aktörer tillgång till teknisk utrustning, kunskap och färdigheter för att experimentera, prototypa och testa nya idéer. Fabriken också en plattform för nätverkande och matchmaking mellan olika aktörer och andra intressenter.

Varför är det intressant för en högskola att driva och utveckla Fabriken?
– Det är en mycket spännande forskningsfråga, eftersom Fabriken är ett sätt att demokratisera innovation, genom att vi gör det möjligt för väldigt många att kunna förverkliga sina idéer, berättar Pelle Ehn, professor och Living Labansvarig på Medea. Demokratiserad innovation är ett begrepp som MIT-professorn Eric von Hippel myntade. Men vi väljer att ta det ett steg vidare, genom att organisera verksamhet i Fabriken, så att det finns både maskiner och personella resurser att också gå från idé till prototyp, fortsätter Pelle Ehn. Har man en prototyp av sin idé, är det också lättare att pitcha sin idé till externa intressenter och hitta finansiering. På ett sätt kan man säga att själva Fabriken är en prototyp i sig på hur man kan skapa en inkubator för social innovation, menar Pelle Ehn.

Öppet Hus med möbelbyggarworkshop
Lördagen den 2 april, kl 12.00 – 17.00 är det öppet Hus för allmänheten på Stapelbädden. Fabriken håller öppet hela dagen och det finns bland annat möjlighet att delta i möbelbyggarworkshops och kolla in vad man kan göra med kläder man inte längre vill ha.

– Möbelbyggarworkshopen handlar om att bygga möbler av gamla lastpallar, berättar Anna Seravalli, doktorand på Medea. Hela idén är att visa att sådant som betraktas som skräp faktiskt kan vara en resurs. Alla material kan byggas med, även skräp och till och med mat! Vi strävar efter att arbeta mycket med begrepp som recykling och reclaiming på Fabriken framöver. Hållbarhetsfrågor är en viktig aspekt i vårt arbete, säger Anna Seravalli.

TÄVLA med ett drömprojekt. Vision – Prototyp – Pitch
I samband med öppet hus den 2 april arrangeras en idétävling, med fem stipendier á 5 000 kronor i potten.
– Förutom chansen att kamma hem startkapital till sina projekt, erbjuder tävlingen en möjlighet för deltagarna att testa sina idéer och presentera dem inför en publik, berättar Elisabet M. Nilsson, en av forskarna på Medea som arbetar med att utveckla Fabriken. Detta innebär att de måste slipa sina argument och formulera vad de verkligen vill med sina projekt. Dessutom kanske våra kloka tävlingsjurymedlemmar tar tillfället i akt och levererar några goda råd och tips på hur projekten kan tas vidare till nästa nivå. Deadline för registrering till tävlingen är 30 mars. Mer info om tävlingen.

_______________________________________________________________________

För mer information och kontakt om Stapelbädden:

Caroline Lundholm – verksamhetsledare, STPLN
Mail: caroline@stapelbaddsparken.se
Mob: 0733-501941
http://www.stapelbaddsparken.se

För mer information och kontakt om Fabriken:
Måns Adler – Medeas labbkoordinator, Fabriken
Mail: mans.adler@mah.se
Mob: 073-4404220
http://www.stapelbaddsparken.se/lokalerna/fabriken