This website will shut down on 31 December 2021!

Demokratiserad teknologi

I ett par veckor har vi sett bilder i TV från de egyptiska protesterna mot Mubarak. Men det var på nätet de första videofilmerna dök upp. En internettjänst som använts flitigt av egyptierna är Malmöbaserade Bambuser. Tjänsten innebär att man kan sända videofiler i realtid från sin smartphone. Tack vare att det är direktsänt från telefonen, så har man garanterat nått ut med sitt material även om polisen sedan beslagtar telefonen och raderar.

Vissa hävdar att det var just sändningarna via företagets tjänst som gjorde att omvärlden så snabbt kunde få en bild av stridigheterna i Egypten. Det var bland annat avgörande för att SVT i ett mycket tidigt skede bestämde sig för att skicka tv-team till landet. Bambuser har klassas av den Egyptiska regeringen som ett av de största hoten, och när regeringen stängde internettrafiken, började de med två särskilt besvärande sajter: Bambuser och Twitter.

Bambusers betydelse diskuteras
Den 10 februari diskuterade Medeas kollegor Måns Adler (grundare till Bambuser) och Bo Reimer (professor i medie- och kommunikationsvetenskap) de nya mediernas positiva och negativa sidor på P4 Malmöhus. Lyssna till inslaget.

Den 8 februari intervjuades Måns Adler på SVT Sydnytt. Se inslaget.

Den 8 februari intervjuades också Anders Mildner, om de sociala mediernas betydelse med anledning av Bambuser i Egypten. Se inslaget.