Videoverket HER i mobil konsthall med fri entré

Den 17 november öppnar utställningen HER med ett videoverk av den internationellt uppmärksammade samtidskonstnären Candice Breitz på Dockplatsen, Västra hamnen i Malmö. Utställningen bygger på karaktärer av den världskända skådespelerskan Meryl Streep.

Verket presenteras i en mobil konsthall, kallat Mobila Rummet, som med sin utställningsyta på 85 m² skapar en plattform för utställningsmediet att möta ny publik på oväntade platser. Bakom satsningen står Riksutställningar och Västra Götalandsregionen som samarbetar för att ge fler besökare gångavstånd till samtidskonsten. Turnén har nu kommit till Malmö med Medea som arrangör och värd.

I HER har konstnären samlat några av de karaktärer som skådespelerskan Meryl Streep har gestaltat under sin karriär. Karaktärerna i samspråk med varandra, ger en bild av hur det är att vara kvinna i vår tid, och hur en kvinna formas till att vara en. Ett av målen med utställningen är att nå folk som vanligtvis inte går på konst, så den är inte riktad specifikt till kvinnor. Meryl Streep är en samtida ikon som alla kan relatera till och utställningens olika teman som relationsproblematik, kärlek och svek berör alla.

Fotograf: Rune Lindström
Fotograf: Rune Lindström

INVIGNING
Onsdagen den 17 november kl 17:00-19:30 på Dockplatsen, Västra hamnen i Malmö. Invigning och presentation av utställningen. Välkommen!

ÖPPETTIDER
Utställningen är öppen under perioden 18 november-1 december med fri entré: alla vardagar kl 11-19 och helger kl 12-16. Det går också att boka specialvisningar av utställningen (max 50 personer får plats), kontakta Karolina Rosenqvist på Medea.

CANDICE BREITZ
Candice Breitz kommer från Sydafrika och föddes i Johannesburg 1972. Nu arbetar hon i Berlin. Hon är även konstprofessor vid Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. Hon har tidigare gjort verk om bland andra John Lennon, Michael Jackson och Madonna. Hon har även skapat verket ”Him” med skådespelaren Jack Nicholson.

Candice Breitz webbplats kan du titta på verket Her. Där kan du också se Him, med karaktärer spelade av Jack Nicholson. Klicka på WORK, VIDEO, HER+HIM för att hitta rätt.

Exempel ur Candice Breitz rika produktion:
Aiwa To Zen (2003)
Mother + Father (2005)
Legend (A Portrait of Bob Marley) (2005)
King (A Portrait of Michael Jackson) (2005)
Queen (A Portrait of Madonna) (2005)
Working Class Hero (A Portrait of John Lennon) (2006)
Him (1968-2008)
Her (1978-2008)